Služby

Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti

  • Vydanie: ULC PRO BONO 05/2024

1. ABSTRAKT

Obsahom tohto príspevku je priblíženie novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá reaguje najmä na potrebu riešenia nedostatku pracovníkov v zdravotníctve. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti umožňuje výkon odborných pracovných činnosti v zdravotníckych povolaniach praktická sestra – asistent, zubný asistent a sanitár, študentom a žiakom vybraných študijných odborov, už po ukončení akademického roka a školského roka 2023/2024, teda už počas letných prázdnin v roku 2024, prostredníctvom pracovno-právneho alebo obdobného pracovnoprávneho vzťahu.

2. NOVELA ZÁKONA O POSKYTOVATEĽOCH ZDRAVOTNEJ STAROSTLIVOSTI

Dňa 14. mája 2024 Národná rada Slovenskej republiky prijala zákon č. 125/2024 Z. z. (ďalej len „novela“) ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve (ďalej len „zákon o poskytovateľoch“).

Okrem zákona o poskytovateľoch novelou dochádza aj k zmenám a doplneniam (1) zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti (ďalej len „zákon o zdravotnej starostlivosti“), (2) zákona č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti (ďalej len „zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti“) a (3) zákona č. 540/2021 Z. z. o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti (ďalej len „zákon o kategorizácii“).

3. PODMIENKY PRIJATIA NOVELY

Za účelom riešenia nedostatku pracovníkov v zdravotníctve sa novelou umožňuje výkon niektorých zdravotníckych povolaní študentmi vybraných študijných odborov už v letných mesiacoch 2024. V období čerpania letných dovoleniek zdravotníckymi pracovníkmi sa tak umožní posilnenie zabezpečenia poskytovania zdravotnej starostlivosti žiakmi stredných zdravotníckych škôl a študentmi vysokých škôl.

Opatrenie globálne podporí motiváciu študentov vysokých škôl a žiakov stredných zdravotníckych škôl pre zdravotnícke povolanie ako aj výkon odborných pracovných činností, zlepší ich adaptáciu v zdravotníckych zariadeniach, ako aj formovanie vzájomných vzťahov v multidisciplinárnych tímoch. Zamestnávatelia získajú príležitosť pre potencionálne obsadzovanie pracovných miest novými zamestnancami a budovanie ich kariérneho rastu.

Novelou sa tiež zjednodušuje a odbyrokratizuje proces zaraďovania zdravotníckych pracovníkov do špecializačného štúdia, vrátane rezidentského štúdia. Na základe potrieb aplikačnej praxe a v súlade s cieľmi rezidentského štúdia, ako nástroja na doplnenie systému poskytovania zdravotnej starostlivosti príslušnými špecialistami, sa upravujú niektoré ustanovenia týkajúce sa rezidentského štúdia.

Zavádza sa spolupráca Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo zdravotníctva)so samosprávnymi krajmi v oblasti uplatnenia absolventov rezidentského štúdia, s cieľom zavedenia systémového opatrenia na plynulejšie, efektívnejšie a adresnejšie dopĺňanie absolventov rezidentského štúdia do ústavnej a ambulantnej praxe so zameraním sa na regióny Slovenska s nedostatkom zdravotníckych špecialistov.

Novelou sa umožní, aby bol zamestnávateľom zdravotníckych pracovníkov zaradených do rezidentského štúdia aj poskytovateľ ambulantnej zdravotnej starostlivosti, u ktorého bude môcť absolvent rezidentského štúdia po úspešnom ukončení štúdia poskytovať zdravotnú starostlivosť. Úspešný absolvent rezidentského štúdia sa bude môcť uplatniť aj v ústavnom zdravotníckom zariadení. Ďalej sa absolventovi rezidentského štúdia umožní v päťročnom období poskytovania zdravotnej starostlivosti získať nadväzujúcu špecializáciu, alebo certifikovanú pracovnú činnosť, ktorej doba získavania bude započítaná do tohto obdobia.

Novelou sa tiež upravujú podmienky na vydávanie a uverejňovanie minimálnych štandardov pre špecializačné študijné programy, minimálnych štandardov pre certifikačné študijné programy, minimálnych štandardov pre študijné programy sústavného vzdelávania z dôvodu možnosti flexibilnejších zmien vo vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov v súlade s vedecko-technickým pokrokom.

4. ZMENY, KTORÉ NOVELA PRINÁŠA

A. ZÁKON O POSKYTOVATEĽOCH

A1. ZDRAVOTNÍCKI PRACOVNÍCI

Novela do zákona o poskytovateľoch prináša doplnenie nových ustanovení § 27 ods. 11 až 13 zákona o poskytovateľoch, upravujúcich zdravotníckych pracovníkov.

„Odborné pracovné činnosti v zdravotníckom povolaní zubný asistent môže vykonávať osoba, ktorá je v pracovnoprávnom vzťahu alebo obdobnom pracovnom vzťahu s poskytovateľom a je študentom doktorského študijného programu zubné lekárstvo v študijnom odbore zubné lekárstvo, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej štyroch semestrov“ (ustanovenie § 27 ods. 11 zákona o poskytovateľoch).

„Odborné pracovné činnosti v zdravotníckom povolaní praktická sestra – asistent môže vykonávať osoba, ktorá je v pracovnoprávnom vzťahu alebo obdobnom pracovnom vzťahu s poskytovateľom a je (A) študentom doktorského študijného programu všeobecné lekárstvo v študijnom odbore všeobecné lekárstvo, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej šesť semestrov, (B) študentom bakalárskeho študijného programu ošetrovateľstvo v študijnom odbore ošetrovateľstvo v dennej forme štúdia, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej troch semestrov, (C) žiakom tretieho ročníka strednej zdravotníckej školy v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra“ (ustanovenie § 27 ods. 12 zákona o poskytovateľoch).

„Odborné pracovné činnosti v zdravotníckom povolaní sanitár môže vykonávať osoba, ktorá je v pracovnoprávnom vzťahu alebo obdobnom pracovnom vzťahu s poskytovateľom a je (A) študentom doktorského študijného programu všeobecné lekárstvo v študijnom odbore všeobecné lekárstvo, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej dvoch semestrov, (B) študentom bakalárskeho študijného programu ošetrovateľstvo v študijnom odbore ošetrovateľstvo v dennej forme štúdia, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej dvoch semestrov, (C) žiakom druhého alebo tretieho ročníka strednej zdravotníckej školy v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra, (D) študentom bakalárskeho študijného programu pôrodná asistencia v študijnom odbore pôrodná asistencia v dennej forme štúdia, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej dvoch semestrov, (E) študentom bakalárskeho študijného programu fyzioterapia v študijnom odbore zdravotnícke vedy v dennej forme štúdia, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej dvoch semestrov, (F) žiakom druhého alebo tretieho ročníka strednej zdravotníckej školy v študijnom odbore diplomovaný fyzioterapeut, (G) študentom bakalárskeho študijného programu urgentná zdravotná starostlivosť v študijnom odbore zdravotnícke vedy v dennej forme štúdia, ktorý absolvoval časť štúdia v rozsahu najmenej dvoch semestrov, (H) žiakom tretieho alebo štvrtého ročníka strednej zdravotníckej školy v študijnom odbore praktická sestra, ktorý dovŕšil 18 rokov veku“ (ustanovenie § 27 ods. 13 zákona o poskytovateľoch).

A2. OVLÁDANIE ŠTÁTNEHO JAZYKA

Novela prináša aj doplnenie nových ustanovení § 34b ods. 2 až 4 zákona o poskytovateľoch, upravujúcich problematiku ovládania štátneho jazyka.

„Žiadosť o posúdenie cudzincom navrhnutého dôkazu o ovládaní štátneho jazyka podáva cudzinec ministerstvu zdravotníctva. Žiadosť obsahuje meno a priezvisko, dátum narodenia, údaj o štátnom občianstve, korešpondenčnú adresu, emailovú adresu alebo telefónne číslo a podpis cudzinca. Vzor žiadosti zverejní ministerstvo zdravotníctva na svojom webovom sídle“ (ustanovenie § 34b ods. 2 zákona o poskytovateľoch).

„K žiadosti podľa ustanovenia § 34b ods. 2 zákona o poskytovateľoch cudzinec doloží (A) kópiu dokladu totožnosti, (B) cudzincom navrhnutý dôkaz o ovládaní štátneho jazyka, (C) kópiu rozhodnutia o uznaní dokladu o vzdelaní podľa ustanovenia § 35 ods. 1 zákona o poskytovateľoch alebo kópiu dokladu o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania podľa ustanovenia § 33 ods. 2 zákona o poskytovateľoch v príslušnom študijnom programe uskutočnenom v inom ako v štátnom jazyku“ (ustanovenie § 34b ods. 3 zákona o poskytovateľoch).

„Cudzincom navrhnutý dôkaz o ovládaní štátneho jazyka primerane k odborným pracovným činnostiam, ktoré bude cudzinec vykonávať, posudzuje ministerstvo zdravotníctva. Ak ministerstvo zdravotníctva vyhodnotí dôkaz navrhnutý cudzincom ako dostatočný na výkon odborných pracovných činnosti, ktoré bude cudzinec vykonávať, vydá cudzincovi doklad podľa ustanovenia § 34b ods. 1 písm. e) zákona o poskytovateľoch. Ministerstvo zdravotníctva rozhodne o ovládaní štátneho jazyka do 30 kalendárnych dní odo dňa predloženia kompletnej žiadosti podľa ustanovení § 34b ods. 2 a 3 zákona o poskytovateľoch“ (ustanovenie § 34b ods. 4 zákona o poskytovateľoch).

A3. FINANCOVANIE ĎALŠIEHO VZDELÁVANIA ZDRAVOTNÍCKYCH PRACOVNÍKOV

V oblasti financovania ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov prináša novela napríklad doplnenie nových ustanovení § 39b ods. 29 a 30 zákona o poskytovateľoch.

„Samosprávny kraj je povinný každoročne v novembri poskytnúť ministerstvu zdravotníctva informácie súvisiace s počtom chýbajúcich zdravotníckych pracovníkov v jednotlivých špecializačných odboroch v elektronickej podobe na formulári, ktorý uverejní ministerstvo zdravotníctva na svojom webovom sídle“ (ustanovenie § 39b ods. 29 zákona o poskytovateľoch).

„Do obdobia podľa ustanovenia § 39b ods. 14 písm. a) zákona o poskytovateľoch sa započítava aj špecializačné štúdium alebo certifikačná príprava, ak zameraním nadväzuje na špecializáciu v špecializačnom odbore, v ktorom zdravotnícky pracovník úspešne ukončil rezidentské štúdium“ (ustanovenie § 39b ods. 30 zákona o poskytovateľoch).

A4. PODMIENKY AKREDITÁCIE, OSVEDČENIE O AKREDITÁCII, POVINNOSTÍ VZDELÁVACEJ USTANOVIZNE

Novela sa dotkla aj oblasti podmienok akreditácie, a to napríklad doplnením nových ustanovení § 40 ods. 20 a 21 zákona o poskytovateľoch.

„Vzdelávacia ustanovizeň, ktorej ministerstvo zdravotníctva zamietlo žiadosť podľa ustanovenia § 40 ods. 19 zákona o poskytovateľoch, môže podať novú žiadosť o akreditáciu najskôr v deň nasledujúci po dni, kedy zanikla platnosť osvedčenia o akreditácii (ustanovenie § 40 ods. 20 zákona o poskytovateľoch).

„Zoznam vzdelávacích ustanovizní, ktoré získali osvedčenie o akreditácii, uverejňuje a aktualizuje ministerstvo zdravotníctva na svojom webovom sídle. Zoznam obsahuje obchodné meno alebo názov vzdelávacej ustanovizne, právnu formu, sídlo vzdelávacej ustanovizne, názov fakulty vzdelávacej ustanovizne, názov akreditovaného programu, názov zdravotníckeho povolania alebo cieľovej skupiny, pre ktoré je určený akreditovaný program, dátum vzniku platnosti osvedčenia o akreditácii a dátum zániku platnosti osvedčenia o akreditácii“ (ustanovenie § 40 ods. 21 zákona o poskytovateľoch).

Novela prináša aj ďalšie zmeny a doplnenia zákona o poskytovateľoch a iných právnych predpisov. Predmetom tohto príspevku sú len vybrané zmeny, ktoré novela priniesla. Z uvedeného dôvodu odkazujeme aj na plné znenie novely, zverejnené v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

5. ÚČINNOSŤ NOVELY

Novela nadobudla účinnosť (A) čiastočne dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky (07. júna 2024) a (B) čiastočne dňa 01. júla 2024.

Publikované dňa 02.09.2024.

Kontaktný formulár

Sme pripravení naplniť Vaše práva.
Kontaktujte nás!

Zadajte vašu e-mailovú adresu.
Zadajte vaše telefónne čislo.
Napíšte nám správu.
Súhlaste so spracovaním osobných údajov.

Správa sa odosiela ....